RSS feed

Abel Frans

De bekende toondichter Abel Frans was geboren te Rumst op 7 april 1899.

Reeds op jeugdige leeftijd (in de jaren ’20) schreef hij muziekgeschiedenis als “noteur” bij de firma “Mortier” destijds de bekendste en grootste orgelbouwer ter wereld. Geen enkele fabrikant heeft ooit de productie in kubieke meters orgel van Mortier geevenaard.

De “noteur” was een zeer belangrijke persoon in het bedrijf (de muziekmaker eigenlijk). Hij moest de muziek immers omzetten in sequenties van gaatjes in de kartonnen boeken alvorens de muziek kon worden gespeeld op een orgel. Aangezien elk orgel specifieke instrumenten hadden ook de plaats waar de gaatjes moesten gemaakt worden in het boek varieerden van orgel tot orgel was dit geen simpele zaak. Zij moesten niet alleen rekening houden met het soort orgel (dans-,straat-,kermis-,orkestorgel), maar ook met de verschillen tussen de merken en modellen. 

Abel Frans was “noteur” in vast dienstverband bij  “Mortier” in 1923 en 1924. Het waren de topjaren van het bedrijf (er werkten toen meer dan 100 mensen). Hij leverde in die tijd enkele duizenden meter muziek af voor orgels.

In het orgelmuseum van Haarlem (Nederland) wordt een 78-toets “Mortier” dansorgel tentoongesteld dat in de jaren ’20 eigendom was van Abel Frans. Het orgel is nu gekend onder naam: “de Mortier van Weima” naar de huidige eigenaar Johan Weima die het orgel aankocht in 1986. Het orgel werd in Antwerpen gebouwd rond 1910 en verhuisde rond 1930 definitief naar Nederland. Daar werd het in 1938 verkleind tot straatorgel.

Het orgel speelde een hoofdrol in de succesvolle straattheaterproductie “Drama op straat” (foto genomen in Leiden 2005).

In de jaren ’30 begon Abel Frans (die koster was in Rumst) met zijn radio cabaretgroep “de lustige krekels”. De groep bleef aktief tot in 1954.

Abel Frans componeerde ook diverse nummers voor andere artiesten waaronder Bobbejaan Schoepen. Bobbejaan kwam in die tijd regelmatig in de cafe’s van Abel Frans (“Peter Benoit” te Rumst) en die van zanger Suske Henderickx (“Brouwershuis” te Waarloos). Deze samenwerking eindigde met een rechtzaak omdat Abel Frans beweerde dat Bobbejaan een aantal door hem gecomponeerde nummers op zijn eigen naam had uitgebracht. De zaak werd geklasseerd wegens “geen bewijs” (woord tegen woord). In de officiele discografie van Bobbejaan Schoepen staan twee nummers van Abel Frans vermeld nl. “De zaligheidspolka” (1950) en “Schavuitje” (1951).

Abel Frans overleed in zijn geboortedorp Rumst op 30 april 1962 en werd er begraven.

In 1993 kreeg hij er (als bekende Rumstenaar) een straatnaam en monument.

 

Liedjes van Abel Frans
We weten dat Abel Frans heel veel nummers schreef. Alle bijkomende informatie daarover is welkom op ons adres:
chrisje.henderickx@hotmail.com

***

Bobbejaan Schoepen

Hij componeerde een aantal nummers voor Bobbejaan Schoepen. In de officiele discografie van Bobbejaan staan er maar twee nummers van Abel Frans vermeld nl. “De zaligheidspolka” (1950) en “Schavuitje” (1951).

l_schavuitje

***

Suske Henderickx

Zanger-cabaretier Suske Henderickx zong van hem “De verkeersagent”, “De lafaard” en “Naar de maan”.

***

Kees Brug

Zanger-cabaretier Kees Brug zong van hem “La bella Espana”.

la bella espana la bella espana muziek

***

Jules Geens

Zanger Juul Geens zong van hem ondermeer “Allo! Allo! Per Radio!”

abel-frans-allo-allo-per-radio

abel-frans-allo-allo-per-radio-2 abel-frans-allo-allo-per-radio-3

***

Het Edelweisduo (met jodelzang door Romania Ichau)

abel-frans-mijn-kleine-schaapjes

***

Hij schreef ook “De grompot” (in het Frans “Le Grognon)

grompot degrompot

muziek grompot

***

Hij schreef ondermeer ook de nummers “Elodie en Romanie”, “Kaatje en Pietje”, “De arme bedelaar”, “Een reisje naar de Maan” en een “Loflied van Maes-Pils” (destijds de grootste werkgever in de streek).


***

Ook het “Turnlied” van de Koninklijke Katholieke Jongensturnkring “Moed en kracht” uit Rumst was van zijn hand.

Tekst

Refrein
Gezondheid is de grootste schatDit spreekwoord klinkt door ’t land.Welaan zet het in daden omEn sta niet aan de kant.Sluit u bij onze turnkring aanWe paren sport aan vreugdEn vormen zo een nieuw geslachtLangs een gezonde jeugd.
Turnen staalt ons spierenGeeft ons moed en kracht.Houdt ons lichaam soepelTovert kwik in ’t bloed.Wil je gezond en lenig zijnNiet langer dan gewacht.Kom bij en sluit u aanWord lid van “Moed en Kracht”
En is de dag van ’t oefenen daarDan kriebelt reeds ons bloed.Om armen, benen uit te slaanWant ’t doet ons lichaam goed.Maar als we op een gouwfeest zijnStaat iedereen verrast.We kennen in ons rangen tuchtLijk ’t moedige turners past.

Turnen staalt ons spieren

Geeft ons moed en kracht.

Houdt ons lichaam soepel

Tovert kwik in ’t bloed.

Wil je gezond en lenig zijn

Niet langer dan gewacht.

Kom bij en sluit u aan

Word lid van “Moed en Kracht”

***

In 1981 verscheen in Nederland een Mini-LP met muziek van “Mechanical Organ The Busy Drone” met daarop het nummer “Valse Belgique” gecomponeerd door Abel Frans.

  plaat-abbel-frans3
Advertenties