RSS feed

De lustige krekels

In de jaren ’30 richtte, de toenmalige koster van Rumst, Abel Frans een zang- en cabaretgroep op die hij de naam “De lustige krekels” gaf. Ze brachten naast eigen nummers van Abel Frans veel nummers van Armand Preud’homme. Ze traden vaak op voor de Antwerpse radio “’t Kerksken” van Georges De Caluwé. Dit was de eerste echte Vlaamse radio en de voorloper van de regionale zenders.

De cabaret groep bestond naast leider Abel Frans en zanger-humorist Suske Henderickx ondermeer uit: 

– zangeres (alt) Orfa VAN DER KINDEREN (+)

– accordeon virtuoos Louis GEERAERTS

– humorist en zanger Willy VERVOORT (1905-1964)

– zangeres (sopraan) Yvonne VERBEECK (1913-2012)

– cabaretier en zanger Sady SEGERS

– Piet BERGERS (1907-2001)

– klarinettist Dolf PEETERS (1927-2004)

De groep “De lustige krekels” bleef actief tot in 1954. Diverse leden van de toenmalige groep lieten ook nadien nog van zich horen.

suske henderickx 

 

  

***

Willy Vervoort (1905-1964)

Hij was geboren in Den Haag en vestigde zich in 1930 in Vlaanderen. In 1940 speelde hij samen met met een ander lid van “De lustige krekels”, Yvonne Verbeeck, de hoofdrol in de film “Wit is troef” van onze toenmalige topregiseur Jan Vanderheyden. Op de dag dat de film in premiere ging brak de tweede wereldoorlog. Na de oorlog keerde Willy Vervoort terug naar Nederland waar hij overleed in zijn geboortestad Den Haag.

Bekijk via “YouTube” de volgende opname uit mei 1941 terug.

***

Yvonne Verbeeck (1913-2012)

Zij was geboren te Rumst en werd door koster Abel Frans uit het plaatselijk jeugdkoor geplukt om zijn populaire cabaretgroep “De lustige krekels” te versterken als sopraan. Ze groeide later uit tot een top actrice en comedienne. Ze overleed te Antwerpen op 98 jarige leeftijd in februari 2012 en kreeg een bronzen borstbeeld op de Markt in haar geboorteplaats Rumst.

borstbeeld Yvonne Verbeeck

Beluister via “YouTube” de volgende opname van sopraan Yvonne Verbeeck in 1955.

 

Advertenties